Wat schrijft de pers

over Sneldatingevents

NCRV maakt Dokument over speeddating Alkmaar
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 23-03-2005

Het jachtseizoen voor de ‘snelle liefde’ is weer open
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 16-03-2005

In drie minuten op zoek naar geschikte partner
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 12-01-2004

Speeddaten in Alkmaar komt moeizaam op gang
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 23-02-2004

Lezers schrijven
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 28-02-2004

Het doen en laten van Michiel Balvers
Noord Hollands Dagblad, Editie Alkmaarsche Courant 05-03-2004

(click op de titels)


ga naar boven

NCRV maakt Dokument over speeddating Alkmaar
De camera’s snorden gisteravond tijdens de eerste speeddatingavond in restaurant Koekenbier. Het programma Dokument van de NCRV volgt de initiatiefnemers van het organiserende Sneldatingevents, Michiel Balvers en Yvonne Borst. De documentaire wordt dit najaar uitgezonden.

Regisseuse van de documentaire is Nousjka Thomas. Ze zit al twintig jaar in het vak en kwam vorig jaar op het idee om iets met het fenomeen daten te doen. Ze speurde op internet en bezocht zelfs echte love-coaches (‘Ja, die bestaan ook’). De keuze van Thomas viel na haar research op de Alkmaarse organisatie Sneldatingevents, dat vorig jaar in Alkmaar begon met speeddating. ,,Uiteindelijk ben ik bij de ‘match-makers’ terechtgekomen”, zoals ze Michiel en Yvonne noemt.

Google
En ze is zo eerlijk te vertellen dat Sneldatingevents op internet te vinden is. ,,Ja, hun organisatie kwam snel naar boven bij het zoeken.” Vorige week werd met de eerste opnames in Koekenbier begonnen. En gisteravond was de televisieploeg uiteraard aanwezig op de eerste speeddatingavond van het nieuwe seizoen in Alkmaar.
Het verschijnsel speeddaten, ook wel sneldaten of fastdaten genoemd, is over komen waaien uit Amerika. De formule is simpel. Zet zo’n 25 mannen en 25 vrouwen bij elkaar. Laat ze allemaal drie minuten met elkaar praten en na elk minigesprekje moet je invullen of je iemand wel of niet ziet zitten. Na afloop krijg je te horen of je met iemand ‘matcht’, of het dus klikt met diegene die je leuk vond. Zelf is Nousjka (43 jaar) overigens geen single. ,,Ik heb in Frank de ware liefde al gevonden”, lacht de regisseuse.

Van onze verslaggever


ga naar boven

Het jachtseizoen voor de ‘snelle liefde’ is weer open
‘Meedraaien met de spannendste roulettetafel ter wereld’, zoals het organiserende Sneldatingevents het formuleert. Sneldaten in Alkmaar gaat het tweede seizoen in. Dinsdag is de eerste avond in restaurant Koekenbier. Daar openen de singles de ‘jacht’ naar een geliefde.

Het fenomeen is over komen waaien uit Amerika. Vorig jaar werd het in Alkmaar geïntroduceerd. De formule is simpel. Zet 25 mannen en 25 vrouwen bij elkaar. Laat ze allemaal drie minuten met elkaar praten en na elk minigesprekje moet je vullen of je iemand wel of niet ziet zitten. Na afloop krijg je te horen of je met iemand ‘matcht’, of het dus klikt met diegene die je leuk vond. Sneldaten (of speeddaten en ook wel fastdaten genoemd) leek een gat in de markt. Want ook in Alkmaar en omgeving barst het natuurlijk van de vrijgezellen. En veel mensen willen toch een partner.

Kat uit de boom
Maar het liep niet echt storm. Vooral de avonden voor singles beneden de dertig jaar waren moeilijk vol te krijgen. Rijk zijn de organisatoren Michiel Balvers en Yvonne Borst er derhalve niet van geworden, als dat al de bedoeling zou zijn geweest. ,,Er moet nog net geen geld bij”, aldus Michiel.
Begin dit jaar besloot het tweetal Haarlem te verblijden met speeddating. Maar ook de Haarlemmers lopen niet snel warm. Ondanks dat de enthousiaste Yvonne bijna elke lantaarnpaal in de provinciehoofdstad voorzag van pamfletten. De eerste avond in januari noemt Michiel zelfs een redelijk fiasco. Veel singles die zich ingeschreven hadden kwamen niet eens opdagen. Met kunst- en vliegwerk slaagde het duo er in er toch nog er een gezellige avond van te maken. Haarlem moet dan ook nog veroverd worden aldus de immer optimistische Michiel. Alkmaar liep beter. Inmiddels zijn er zes avonden geweest voor singles van 35 tot 55 jaar en één voor dertig-min. Per avond leverde dat gemiddeld twintig matches op. Met ‘topscorers’ die maar liefst zeven matches op een avond hadden.

Smaak
Sommige singles hebben de smaak flink te pakken en komen vaker. Ze zien het gewoon als een gezellige avond uit. Vrouwen nemen vaak een vriendin of collega mee. Yvonne: ,,Per avond hebben we vier, vijf deelnemers binnen die al eerder zijn geweest.” De hamvraag is natuurlijk of er ook daadwerkelijk relaties ontstaan zijn. Het duo heeft gehoord dat er naar aanleiding van de avonden in Alkmaar zes stelletjes gekomen zijn. Verder ontstaan er vriendschappen en andere contacten. Michiel en Yvonne gaan tenslotte proberen ook voor de 55-plussers iets van de grond te krijgen. Maar de mannen in deze leeftijdscategorie zijn moeilijk in beweging te krijgen. Michiel: ,,Zij zoeken vaak een vrouw beneden de vijftig. De vrouwen van boven de 55 worden vaak in de steek gelaten.”Bijschrift:
Michiel Balvers en Yvonne Borst gaan in Alkmaar en Haarlem met hun Sneldatingevents het tweede seizoen in.

Van onze verslaggever
ANDRÉ NIJHOFF


ga naar boven

Loading.In drie minuten op zoek naar geschikte partner
Alkmaar – Het is een rage. Speeddating. Kennis maken met vrouwen of mannen in drie minuten tijd. Maximaal dertig gesprekjes, van tafeltje naar tafeltje. Ingevlogen uit Amerika en sinds een paar jaar in Nederland. Tot nu toe voorbehouden aan de grote steden. Michiel Balvers en Yvonne Borst, beiden single, voeren het ‘vreselijk populaire concept’ ook in Alkmaar in.

Een jaar geleden werd Balvers gegrepen door de speeddating, ook wel fastdating genoemd. ,,Het is in Amerika ontstaan. Wist je dat een rabbijn de allereerste fastdating organiseerde? Die wilde op een leuke manier de joodse jongeren bij elkaar brengen.” Maar de leraar Engels wilde het niet alleen opzetten. In Yvonne Borst, manager in de gezondheidszorg, vond hij de ideale (zaken)partner. ,,Ik ben de dromer, zij is de doener. Ze zei: top Michiel, it’s a deal. We doen het samen, het moet tenslotte ook voor ons fun blijven.”
Ze richten sneldatingevents op en deden veldonderzoek in Amsterdam. Bij Victoria gingen ze aan tafel. Proeven hoe het werkt. Balvers: ,,Ik vond het heel spannend, alleen al om er heen te gaan.” Hij ontmoette er een leuke dame. ,,Maar zij woonde in Rotterdam. Die afstand is toch een bezwaar. Het zou leuk zijn geweest als ze uit Heiloo was gekomen.”

Heilig
Balvers gelooft heilig in het concept. ,,De andere manieren van daten zijn toch allemaal blinddates. Op een datingsite bijvoorbeeld met een fotootje of een tekstjes. Maar het blijft een ongewis avontuur. Ga je een avondje uit eten en zit je een hele avond aan iemand vast.”
Dat is bij speeddating niet het geval. De dames krijgen op de avond een tafeltje en de heren schuiven aan en door. Per gesprek exact drie minuten. Maximaal dertig keer. En minimaal twintig, wat dat is de ondergrens.
Volgens Borst is het binnen drie minuten chemisch bepaald of je iemand aantrekkelijk vindt of niet. Maar is het niet vreselijk vermoeiend, dertig keer zeggen wie je bent, wat je doet en of je gescheiden bent? Volgens Balvers valt dat mee. ,,In het begin van de avond zal het wat stroef verlopen, maar mijn ervaring is dat je op een geven moment in een andere geestestoestand terecht komt. Dan ga je aan het volgende tafeltje gewoon verder met je gesprek, dat kan over katten gaan bijvoorbeeld.”

Vlam
Ze waarschuwen voor te hooggespannen verwachtingen van de singles. ,,Kijk, als je er heen gaat met het idee dat je de man van je leven wilt tegenkomen die je direct in vuur en vlam zet zal het tegenvallen. Je moet het meer zien als leuke mensen tegenkomen waarmee je een keer naar de film gaat of voor een etentje.
Na de sessies kunnen de deelnemers door middel van ja of nee op het scoreformulier in te vullen laten blijken of ze iemand zien zitten of niet. De organisatie zet de matches later op internet.
Als locatie heeft het duo restaurant Koekenbier uitgekozen. Een echte doelgroep is er niet. ,,Dit concept lokt alleen mensen die assertief zijn. Het zijn geen zielenpoten, wanhopigen of muurbloempjes, die blijven thuis.” Wel verdelen ze de klanten in twee leeftijdsgroepen: 35+ en 35-. De kosten zijn dertig euro.

Van onze verslaggever
ANDRÉ NIJHOFF


ga naar boven

Speeddaten in Alkmaar komt moeizaam op gang
Alkmaar – Speeddaten in Alkmaar. Vorige maand introduceerde Sneldating Events in restaurant Koekenbier deze zoektocht naar een geliefde. De regio moet er blijkbaar nog aan wennen, want het loopt nog niet echt storm. Desondanks heeft de organisatie besloten naast de avonden voor 35+ en 35- een avond voor 55-plussers te houden. Te beginnen op dinsdag 30 maart.

Organisator Michiel Balvers vertelt dat hij vooral veel gebeld werd door vrouwen in deze oudere leeftijdscategorie. ,,Veel vrouwen van voor in de vijftig die op onze avonden te weinig kandidaten tegen kwamen.”
Balvers gaat flexibel om met deze categorie. Hij heeft het ook liever over 55+/-. ,,Want wat zegt een geboortejaar nou? Het gaat erom waar de mensen zich thuis voelen.”
Sneldating Events startte in januari met een avond voor 35+. Vrouwen genoeg die belangstelling hadden. Meerderen moesten doorgeboekt worden naar de volgende keer. Maar het aantal mannen bleef achter. Waardoor het streefgetal van dertig mannen en dertig vrouwen niet gehaald werd.

Vlotter
Twee dagen later stonden de ‘jongeren’ (35-) op het programma. Maar de aanmelding was niet voldoende. Besloten werd de avond te verplaatsen naar donderdag aanstaande. Ook deze dag is nog niet volgeboekt. Typisch genoeg hebben zich hiervoor meer mannen dan vrouwen opgegeven, in tegenstelling tot de oudere categorieën. ,,Ja vreemd, de mannen kwamen hier veel vlotter binnen.”
Balvers heeft daar geen verklaring voor. ,,Meestal hoor je dat vrouwen sneller te porren zijn voor dergelijke initiatieven. Zij gaan vaak met een collega of een vriendin, maken er dan een echt avondje uit van. Mannen zijn ernstiger en komen vaak alleen. Ze staan er dan vaak wat bedremmeld bij. Vrouwen gaan er veel luchtiger mee om.” Morgen is de tweede avond voor de 35-plussers, met een bezetting van waarschijnlijk 25 om 25. ,,Ja, het verloopt allemaal wat moeizamer dan we dachten”, geeft Balvers toe. ,,Maar we zijn nog steeds enthousiast. Alleen waren we eerst van plan elke maand avonden te houden. Dat redden we niet, blijkt nu wel. Je moet natuurlijk een drempel over. De mensen die hebben meegedaan waren allemaal enthousiast. Vijf hebben zich al weer opgegeven voor de volgende keer.”
De volgende avond voor 35+ staat op dinsdag 23 maart op het programma. Twee dagen later zijn 35-minners weer aan de beurt.

Van onze verslaggever


ga naar boven

Lezers schrijven
Sneldating
Afgelopen maandag 23 februari stond er een artikel in de Alkmaarse Courant over de sneldatingevents in Alkmaar. Als een van de organisatoren van deze events heb ik de behoefte om te reageren.
De kop vermeldt dat het moeizaam op gang komt. Graag zou ik daar toch enige nuancering in willen aanbrengen.
Vanaf half januari 2004 zijn wij operationeel de lucht in gegaan met onze website en actief gaan werven voor onze events. Tot op heden heeft dit al tweehonderd inschrijvingen opgeleverd. Lijkt mij een aardige respons in een maand tijd. Wat echter wel opvalt is dat de heren in de 35+ categorie wat schuw zijn en de vrouwen in deze categorie juist heel actief. Dat geeft een wat scheve verhouding maar dat impliceert niet dat het moeizaam gaat. Wij voorzien in een grote behoefte en brengen heel veel dames en heren op een prettige manier met elkaar in contact.
De 35+ heren zullen zeker de dames volgen maar moeten misschien nog wat wennen aan deze manier van daten! Dit kun je al zien in de categorie 35- want daar zijn de heren weer actiever dan de dames.

YVON BORST
Namens de organisatie van sneldatingevents


ga naar boven

,,Je moet openstaan voor veranderingen.”
Het doen en laten van Michiel Balvers

Samen met Yvonne Borst introduceerde hij in Alkmaar ‘sneldaten’, een concept waarbij singles de kans krijgen om in korte tijd veel potentiële partners te ontmoeten. Zelf is Alkmaarder Michiel Balvers al jaren vrijgezel. Het organiseren van sneldate-avonden is voor hem een hobby, naast zijn baan als leraar Engels aan het Horizon College in Heerhugowaard. Maar in die hobby en de daaraan gekoppelde website (www.sneldatingevents.nl) gaat toch veel tijd zitten. De afspraakjesavonden in grand-café Koekenbier blijken erg populair.

,,Ik heb ooit, na mijn scheiding, een studio in de Alkmaarse Bergermeer betrokken. Een beetje met het idee dat het tijdelijk zou zijn. Ik moet er wel eens om lachen dat ik nu nog steeds zo studentikoos woon, maar eigenlijk ben ik er heel tevreden mee. Soms heb ik wel romantische ideeën over een vrijstaand huis op een erfje met wat beesten. Dat is alleen iets voor een andere levensfase, die in de toekomst misschien nog komt. Het leven gaat, net als de sterren en planeten, door steeds wisselende constellaties. Je moet in elk geval open blijven staan voor veranderingen.”

Eten

,,Eerlijk gezegd is uit eten gaan voor mij als vrijgezel iets gemakkelijks. De sfeer in een restaurant moet wat mij betreft informeel en gezellig zijn, dus niet dat er van die obers rondlopen die telkens je glas bijvullen. Ik ga graag naar de chinees Dynasty, waar ik boven woon. Daarnaast eet ik vaak in het café van filmhuis Provadja. Ik ben daar filmoperator, dus ik kom er vaak. Ook om wat te drinken trouwens.”

Mijden

,,Het Waagplein op zaterdagavond. Ik lees de maandag erop in de krant wel wat daar is gebeurd. Nee, het is niet mijn scene, het uitgaanspubliek daar is mij te jong, te schreeuwerig en opgefokt. Voor een date kies ik liever iets intiems. Bijvoorbeeld het Hof van Sonoy. Wist je dat je een kamer in die toren kunt reserveren voor een diner? Ik heb dat een keer gedaan. Op een zomeravond zit je daar heerlijk rustig. Boven de stad, met een prachtig uitzicht. Maar misschien kan ik dat beter niet vertellen, want dan gaat iedereen er straks heen.”

Veranderen

,,Alles verandert voortdurend in ons leven. Gelukkig maar, want dat houdt de lol erin. Mijn omgeving zou ik alleen liever niet zien veranderen. Misschien ben ik wat dat betreft te veel een romanticus.”

Ontspannen

,,Voor mij is ontspannen hetzelfde als ontsnappen. Op een mooie dag met een kano de Eilandspolder in, bijvoorbeeld. Ik heb ook jaren lang paard gereden. Dan ging ik samen met mijn dochter de duinen in. Later ging ze andere dingen doen en mijn paard had een aandoening, dus die verdween naar de slager. Ik heb nog een nieuw paard gehad, maar daar had ik niks mee. En toen was het ineens over.”

Geloven

,,Bij dat woord schieten de woorden van een gedicht van Gerard Reve me te binnen. ‘Eigenlijk geloof ik niets / en twijfel ik aan alles, zelfs aan U. / Maar soms, / wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft, / dan denk ik dat Gij liefde zijt / en eenzaam / en dat, in zelfde wanhoop, / Gij mij zoekt / zoals ik U.’ Natuurbeleving is trouwens ook belangrijk voor mij. Ik kan wel begrip opbrengen voor het idee van primitieve stammen dat alles om ons heen bezield is. Dat besef geeft zin aan jouw plaats in je omgeving. Of ik dat echt gelóóf? Ik wil het graag zo zien.”

Kopen

,,Er is maar één soort winkel waar ik me thuis voel en dat is een boekenwinkel. Het liefst kom ik bij de Budget Boek, aan het begin van de Langestraat. Alleen voor specifieke boeken en Engelse boeken kan ik beter in Amsterdam terecht. Voor de rest ben ik absoluut geen ‘winkelaar’. Ik vind het ook een ramp om kleding te kopen. Dat doe ik alleen door nood gedwongen.”

Leren
,,Ik wil leren om te leren. Van mijn eigen fouten, van mezelf. Ik vind dat ik dat nog te weinig doe.”

KASIMIR DEN HERTOG


ga naar boven